Kollektivtrafiken bättre än budget
![](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fd4c63b91-abac-458e-bbd1-4ecdb01ceb4f_709x581.png)
Kollektivtrafiksverige kommer antagligen att gå betydligt bättre än budget under 2023, vilket säkert kan vara en viss tröst för alla regionpolitiker som sliter med stora underskott. Men skillnaden mellan regionerna är stora från över en halv miljard kronor bättre än budget till över 150 miljoner kronor sämre.
Eftersom regionerna sammantaget hade budgeterat med ett betydande underskott, kommer regionernas kollektivtrafik som helhet ändå gå med ett minusresultat under 2023. Och störst underskott redovisar den region som har den största positiva avvikelsen mot budget.
Stockholm har både störst överskott och störst underskott
![](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F43c77d90-e086-4dee-b20c-152934d31cdd_2722x1779.jpeg)
En viktig förklaring både till det samlade prognosticerade överskottet mot budget och det samlade negativa resultatet är Region Stockholm. SL har en budget på minus 1,7 miljarder kronor, men landar enligt prognosen ”bara” på ett minus på 643 miljoner kronor. Denna positiva avvikelse mot budget på över en halv miljard är tillräckligt för att få alla regionerna sammantaget att uppvisa en positiv prognos jämfört med budget.
Ser man istället till resultatet är det negativa resultat som Region Stockholm räknar med så stort att regionernas kollektivtrafik sammanräknat kommer att gå med underskott 2023.
Det är dock inte enbart Region Stockholm som går bättre än budget. Både Region Sörmland och Region Uppsala lägger prognoser för årsresultatet som är 85 miljoner kronor bättre än budget. För alla dessa tre gäller att bristande leveranser i tågtrafiken och därmed utebliven ersättning för produktion och missade incitament är viktiga förklaringar.
Stort överskott i Västtrafik
När det gäller Västra Götaland redovisas en positiv prognos på 170 miljoner kronor. Det är framför allt biljettintäkterna som bedöms fortsätta utvecklas positivt och Västtrafik räknar med att de ger 116 miljoner kronor mer än budgeterat för hela 2023. Prognosen avser Västtrafik. Även i Östergötland har biljettförsäljningen gått bra, och enligt regionens delårsbokslut är bedömningen att Östgötatrafiken kan betala tillbaka 25 miljoner av den extra ersättning på 55 miljoner som regionen sköt till i budget 2023.
Region Västmanland uppvisar också en positiv prognos. Det beror precis som för övriga närliggande län delvis på lägre kostnader för Mälartågstrafiken, men det är framför allt lägre kostnader för biogas och högre biljettintäkter som ger det prognosticerade överskottet.
I Skåne höjdes biljettpriserna i början av året och trots att resandet ännu inte nått målet är biljettintäkterna högre än budgeterat. Sammantaget är också kostnaderna lägre och Region Skåne lägger nu en prognos på att kollektivtrafiken klarar budget. I våras räknade man med ett rejält underskott.
Störst underskott i Region Örebro
De regioner som är på väg mot de största underskotten är Örebro, Dalarna och Värmland. Region Örebro lägger en prognos på ett underskott på 154 miljoner kronor, vilket ändå är en kraftig förbättring jämfört med tidigare prognos. Örebro ser en positiv trend för resande och trafikintäkterna, men det motverkas framför allt av det allmänt högre kostnadsläget. Även Region Dalarna, med ett prognostiserat underskott på 140 miljoner kronor, uppvisar en betydande förbättring jämfört med prognosen i våras. Det stora underskottet beror till övervägande del på att avtalsindex har ökat mer än ökningen av budgeten. Indexen som används för att kompensera de bolag som kör trafiken för prisökningar väger samman prisutvecklingen för drivmedel, personal och allmän kostnadsutveckling.
I Region Värmland går utvecklingen åt fel håll och man tror att underskottet ökar ytterligare. I delårsrapporten är man tydlig med att det prognosticerade underskottet på 135 miljoner kronor beror på felaktiga antaganden när budgeten fastställdes. Man konstaterar att indexutvecklingen i trafikavtalen varit hög. De sänkta biljettpriserna för att locka resenärer som genomfördes i december 2023, har visserligen bidragit till att fler reser, men den budgeterade intäkten har inte nåtts och den 1 september höjdes priserna. ”Då budget 2023 var baserad på en vikande och negativ indexutveckling samt en ökning av biljettintäkter blir avvikelsen mellan utfall och budget för perioden jan-aug stor” konstaterar kollektivtrafiknämnden i delårsrapporten.
52 miljoner minus i Jönköping
Övriga regioner uppvisar prognosticerade underskott från 72 miljoner kronor och nedåt. Förklaringarna ser rätt lika ut. Region Jönköping prognosticerar till exempel ett underskott på 52 miljoner som förklaras av lägre biljettintäkter och utvecklingen av index. Region Jönköping är en av de regioner som räknar med skatteförändringen för biogas i prognosen. De räknar med att det kostar regionen nästan 13 miljoner kronor. Samtidigt är det en region som redan från sommaren i år har genomfört neddragningar i trafiken.
Uppgifterna i denna sammanställning bygger i de flesta fall på delårsredovisningar. Perioden som dessa omfattar skiljer sig – en del bygger på rapport för första halvåret och andra på perioden till och med augusti. Redovisningen bygger på det som regionerna har valt att redovisa, vilket till exempel betyder att vissa regioner har med kostnader för biogasskatt, medan andra inte har det.
Det som redovisas är den prognostiserade budgetavvikelsen för helåret. I vissa fall avser uppgifterna prognosticerat resultat i bolag. Uppgifterna bygger på 19 av 21 regioner – när det gäller Gotland och Norrbotten har uppgifter inte funnits lätt tillgängliga.
Har jag något blivit fel så tveka inte att hör dig!
Jag som skriver Uppspårat – om kollektivtrafik och infrastruktur heter Johan Örjes och har en bakgrund som regionråd med ansvar för kollektivtrafik och infrastruktur i Region Uppsala. Idag arbetar jag med inspiration, utbildning och rådgivning kring kollektivtrafik- och infrastrukturfrågor.
Besök görna min webbplats: orjes.se
Kontakt:
E-post: johan.orjes@orjes.se Telefon:070-611 52 51