Den regionala kollektivtrafiken i Sverige gick under 2022 med enorma underskott, men det fanns också regioner som uppvisade riktigt stora överskott. Sammantaget uppgick underskottet för kollektivtrafiken i Sveriges regioner 1,3 miljarder kronor år 2022.
Det är inte helt enkelt att göra en rättvis jämförelse av ekonomin när det gäller landets regionala kollektivtrafik. Olika organisationsformer och principer vid redovisning och budgetering försvårar jämförelsen. Jag har dock ändå gjort ett försök att få en samlad bild av hur det gick ekonomiskt för landets kollektivtrafik under 2022. När det gäller Norrbotten har det dock visat sig som en alltför omfattande uppgift att lösa.
Om du har synpunkter eller upptäcker fel hör gärna av dig. Kontaktuppgifter längst ned.
Miljardunderskott i Stockholm
Trafiknämnden i Region Stockholm gjorde under 2022 ett underskott med över 700 miljoner kronor. Enligt budget skulle det varit ett överskott på ungefär 400 miljoner. Det betyder att nämnden jämfört med budget gjorde ett underskott på drygt 1 miljard kronor.
Underskottet beror framför allt på ett lägre resande och därmed lägre intäkter. Biljettintäkterna understiger budget med totalt 1 770 miljoner kronor till följd av att budget baserades på en pre-pandemisk resandenivå.
Nämnden har dock fått rätt att räkna bort vissa poster vid jämförelse av årets resultat mot resultatkravet. Exklusive dessa poster uppgår årets resultat till + 522 miljoner kronor, vilket därmed är bättre än budget.
I sammanställningen redovisas nämndens resultat i förhållande till ett nollresultat, det vill säga ett minus på drygt 700 miljoner kronor.
Positiva resultat i övriga storstadslän
Kollektivtrafiken i de övriga stora kollektivtrafiklänen visar dock på ett positivt resultat. Skåne uppvisar ett överskott på 57 miljoner kronor.
I Västra Götaland stannar det precis över nollan. Även de två län som kommer efter när det gäller omfattning på kollektivtrafik, Uppsala och Östergötland, uppvisar positiva resultat, även om det för Östergötlands del beror på ett budgettillskott under året.
Ytterligare tre län över 100 miljoner i underskott
Kollektivtrafiken i tre län, utöver Stockholm, uppvisar underskott på mer än 100 miljoner kronor. Jönköping är det län som uppvisar det högsta underskott, 132 miljoner kronor. Största avvikelsen i Jönköping var ökade kostnader för drivmedel, som uppgick till ungefär 90 miljoner mer än budgeterat. Lägre biljettintäkter på 47 miljoner kompenserades delvis av ett statsbidrag på 21 miljoner.
Dalarna gör också ett stort underskott på 102 miljoner kronor. Bidragande till det stora underskottet var förutom indexutvecklingen att man gick in i 2022 med ett stort underskott och utan tydlig plan för att få balans i ekonomin.
För Västernorrland uppgår underskottet till 116 miljoner kronor. Själva kommunalförbundet gör ett nollresultat, men det beror på att medlemmarna har gått in med drygt 116 miljoner kronor mer i medlemsbidrag än budgeterat. Samtidigt har intäkterna från de kommunala biljettsubventionerna blivit 63 miljoner lägre.
Värmland och Kalmar kommer precis under 100 miljoner i underskott.
Utebliven leverans förbättrar det ekonomiska resultatet
Flera län beskriver hur uteblivna leveranser från entreprenörer har stärkt det ekonomiska resultatet. Inte minst handlar det om MTR Mälartågs verksamhet i Mälardalen. Sörmland är den region som uppvisar det största överskottet av alla regioner, 98 miljoner kronor. Det beror på lägre kostnader för tågtrafik på grund av leveransproblem och färre körda turer. Region Västmanlands överskott på 29 miljoner kronor beror också till stor del på inställda turer inom Mälardalstrafik. Även övriga län som berörs av Mälartågstrafiken har lägre kostnader för den trafiken, även om det inte i alla fall leder till överskott. Även till exempel Jönköping har haft vissa minskade kostnader på grund av att Krösatåg inte haft full leverans, detta har dock inte uppvägt kostnadsökningarna inom systemet och tågtrafiken bidrar sammantaget till underskottet i Jönköping.
Resultat för kollektivtrafiken 2022
Jag som skriver Uppspårat – om kollektivtrafik och infrastruktur heter Johan Örjes och har en bakgrund som regionråd med ansvar för kollektivtrafik och infrastruktur i Region Uppsala. Idag arbetar jag med inspiration, utbildning och rådgivning kring kollektivtrafik- och infrastrukturfrågor.
Kontakt:
E-post: johan.orjes@orjes.se Telefon:070-611 52 51
Bra jobbat!