Ökat utbud i Jönköping, minskat i Örebro
Inför nästa år planerar många regioner neddragningar av kollektivtrafiken, medan vissa utökar trafiken och andra ligger ungefär på samma nivå. Men hur ser det ut med kollektivtrafikens utbud om man blickar tillbaka några år?
I denna jämförelse tittar vi på utbudskilometer*. På totalen finns det ingen större förändring från 2018 till 2022 enligt den statistik som Trafikanalys sammanställt. Sammanlagt i Sverige erbjöds det 718,60 miljoner utbudskilometer 2022 mot 718,59 miljoner utbudskilometer fem år tidigare. Detta trots att Sveriges befolkning har ökat. Det är en viss förskjutning mot ökad spårtrafik, men det är ändå buss som dominerar. Andelen fordonskilometer buss har minskat något, från 86,3 procent till 85,7 procent av det totala antalet utbudskilometer.
Störst ökning i Jönköping
Men den förhållandevis jämna nivån döljer betydande skillnader mellan länen. Jönköping är det län som utökat trafiken mest i procent. I stort sett hela ökningen ligger på ett större utbud av busstrafik.
Jönköpings länstrafik förklarar ökningen med den satsning som gjorts främst på stadstrafiken i Jönköping och skriver till Uppspårat att: ”Ökningen på bussidan är främst kopplat till det nya stadsbussavtalet som startade juni 2021. Då ökade vi produktionen med 30 procent i Jönköping stadstrafik. Syftet med ökningen var att öka det hållbara resandet i staden, vilket också är viktiga målsättningar för Jönköpings kommun.”
Även Jämtland-Härjedalen uppvisar en kraftig utökning av antalet utbudskilometer. Dock förklaras det delvis av att uppgiften om utbudskilometer för tåg inte var tillgänglig eller alltför osäker för att anges 2018. Det samma gäller Västerbotten och Norrbotten.
Örebro och Halland minskar mest
Örebro län är det län som minskat utbudet mest enligt den statistik som Transportanalys sammanställer. Det beror till övervägande del på de kraftiga besparingarna inför 2022, då Länstrafiken i Örebro län genomförde besparingar på runt 70 miljoner kronor.
När det gäller minskningen i tågtrafiken säger Region Örebros kollektivtrafikchef Fredrik Eliasson till Uppspårat att han är lite frågande till uppgifterna om minskning av tågtrafiken, men tror att det som kan spela in är att den samhällsfinansierade trafiken minskat när SJ utökat den kommersiella trafiken, samt pandemirelaterade minskningar 2020 och 2021.
Även i Halland har utbudet minskat rätt mycket – totalt nästan 13 procent. Här är det framför allt busstrafiken som minskar.
Förändring av utbudskilometer 2018–2022
I övriga län är förändringarna mindre omfattande. Samtidigt ska man vara medveten om att siffrorna baserar sig på det som rapporterats in och att det kan finnas både felaktigheter och förklaringar i form av förändrade upplägg, som inte återspeglar en faktisk skillnad i utbud.
Upptäcker du ett fel eller har andra synpunkter på innehållet, mejla gärna johan.orjes@orjes.se .
* Utbudskilometer är antal körda kilometer med tåg, vägfordon och fartyg. Det betyder i praktiken att en liten 20-platsers buss är lika mycket ”värd” som ett dubbelkopplat pendeltåg. Utbudskilometer skiljer sig från fordonskilometer eftersom vissa tåg består av flera sammankopplade spårfordon.
Jag som skriver Uppspårat – om kollektivtrafik och infrastruktur heter Johan Örjes och har en bakgrund som regionråd med ansvar för kollektivtrafik och infrastruktur i Region Uppsala. Idag arbetar jag med inspiration, utbildning och rådgivning kring kollektivtrafik- och infrastrukturfrågor.
Besök gärna min webbplats: orjes.se
Kontakt:
E-post: johan.orjes@orjes.se Telefon:070-611 52 51