Östgötatrafiken pålitligast 2023
Inom den svenska järnvägsbranschen har målet i över tio år varit att minst 95 procent av tågen ska komma fram till sin slutstation i tid. Ett rimligt krav för att tågtrafiken ska upplevas som pålitlig. I den siffran ska också sent inställda tåg räknas in.
2023 lyckades inte ens de tågsystem som är bäst nå upp till den pålitlighet som är målet för hela branschen. Östgötatrafiken hade den pålitligaste persontrafiken under 2023, 92 procent av tågen kom fram i tid. Det visar en sammanställning av den statistik som publiceras av Tågstatistik. Sämst resultat uppvisar Snälltåget. Där var det större sannolikhet att tågen var försenade, än att de inte var det. Bara lite drygt 40 procent av tågen kom fram i tid.
Vart fjärde Flixtrain inställt 2023
Två mått ligger till grund för bedömningen av tågtrafikens pålitlighet, dels om tåget går eller inte, dels om det kommer fram i tid. Med ett sent inställt tåg kommer resenären inte bara för sent, den riskerar att inte komma fram alls. Statistiken omfattar sent inställda tåg, det betyder att när ett tåg ställs in flera dagar i förväg räknas det inte som inställt i denna statistik. Definitionen på ett sent (akut) inställt tåg är ett som ställs in, helt eller delvis, inom 24 timmar före planerad avgångstid från utgångsstationen.
Bäst på att köra planerade tåg är Östgötatrafiken och MTRX. Båda kör nästan 99 procent av den planerade trafiken, tätt följt av Skånetrafiken som kör 98 procent av de planerade avgångarna. Sämst är Flixtrain som bara kör tre av fyra tåg som planerat. Även Snälltåget och Krösatåg har många sent inställda avgångar.
Flixtrains problem har fortsatt och i början av februari meddelade bolaget att de ställer in alla tåg mellan Stockholm och Göteborg tills vidare.
Krösatåg bäst på att komma fram - när tågen går
Det andra delen i måttet på pålitlighet är om tåget kommer fram enligt tidtabell. I denna statistik räknas tåget som i tid om förseningen är högst fem minuter och 59 sekunder. Detta brukar beskrivas som RT+5 (rätt tid plus fem minuter), och är det vanligaste standardmåttet när det gäller svensk persontrafik med tåg.
Krösatåg hade ju förhållandevis många inställda tåg, men de som väl går anländer oftast i tid. 94 procent av de Krösatåg som körs kommer fram i tid. Även Västtrafik, Östgötatrafiken och SL ligger på över 90 procent.
I botten på tabellen ligger Snälltåget, där nästan hälften av tågen är försenade mer än fem minuter till slutstation. Sedan är det en tät bottenstrid mellan Flixtrain, MTRX och SJ. Av de tåg som de bolagen verkligen kör som planerat, är det drygt vart femte som inte kommer fram i tid.
Kommersiell trafik i botten
Om man sammanställer de båda delarna till ett sammanvägt mått på pålitlighet hamnar Östgötatrafiken i topp med 92 procents sammanvägd pålitlighet, följt av Västtrafik (90 procent), Skånetrafik (87 procent) och Region Värmlands trafik (85 procent).
I botten på tabellen finns Snälltåget och Flixtrain, där pålitligheten är väldigt dålig. Sedan följer TÅGAB, SJ och MTRX, med en pålitlighet på 75 procent eller lägre. Bottenligan domineras alltså av den kommersiella trafiken, som inte är upphandlad av regionala kollektivtrafikmyndigheter.
Av den trafik som beställs av de regionala kollektivtrafikmyndigheterna ligger Mälardalstrafik i botten, med en pålitlighet på 78 procent,
I praktiken är det naturligtvis stor skillnad på vilken betydelse inställda och försenade tåg har för både personer och samhälle. Flixtrain hade planerat att köra ungefär 1 400 tåg under hela 2023 i en trafik som inte har någon påverkan på viktiga samhällsfunktioner som arbets- och studiependling. Skånetrafiken planerade att köra över 200 000 avgångar under 2023 i en trafik som är en del av Skånes och hela Sydsveriges samhälleliga blodomlopp.
Ett stort tack till Tågstatistik (https://statistik.tågexperterna.nu) som bland annat sammanställer förseningsstatistik dagligen för den svenska järnvägen. Det är därifrån som uppgifterna i detta nyhetsbrev är hämtade.
Som med all statistik finns det felkällor. Det gäller inte minst förseningsstatistik. Trafikanalys har till exempel beslutat att tills vidare pausa publiceringen av kvartalsstatistik för punktlighet på järnväg på grund av stora kvalitetsbrister i underlaget.
Utöver detta kan det ha skett misstag i sammanställningen av uppgifter. Hittar ni något som är eller verkar vara fel, mejla gärna mig.
Jag som skriver Uppspårat – om kollektivtrafik och infrastruktur heter Johan Örjes och har en bakgrund som regionråd med ansvar för kollektivtrafik och infrastruktur i Region Uppsala. Idag arbetar jag med inspiration, utbildning och rådgivning kring kollektivtrafik- och infrastrukturfrågor.
Besök gärna min webbplats: orjes.se
Kontakt:
E-post: johan.orjes@orjes.se Telefon:070-611 52 51