Hela listan: 23 samarbeten som försöker påverka infrastrukturpolitiken
Besök vilken partikongress, Almedalsvecka eller transportkonferens som helst, så står någon av dem där. Samarbetsorganisationen eller påverkansgruppen som kämpar för just sin väg- eller järnvägssträcka. Just nu är det troligen högtryck i arbetet med att påverka inför höstens infrastrukturproposition och den kommande nationella planen. Historiskt finns det exempel på hur denna typ av organisationer lyckats driva på, till exempel från besluten att bygga ut Mälarbanan respektiveSvealandsbanan1
I denna upplaga av Uppspårat – om kollektivtrafik och infrastruktur har jag försökt kartlägga vilka samarbeten som finns. Jag har haft ambitionen att ha “hela listan”, men det är långt ifrån säkert att jag hittat alla.
Saknar du något samarbete?
Tipsa mig!
Till att börja med finns det två storregionala generella samarbeten kring infrastruktur: Mälardalsrådet och Regionsamverkan Sydsverige. Inom Mälardalsrådets En bättre sits-samarbete försöker man samordna inspelen från sju län: Stockholm, Uppsala, Södermanland, Östergötland, Gotland, Örebro och Västmanland. Det tas också fram en gemensam systemanalys.
Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbete mellan de sex regionerna i södra Sverige: Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Skåne och Halland, där man lagt fram ett gemensamt positionspapper för infrastruktur.
Möjligen skulle man kunna räkna in också samarbetet Botniska korridoren i denna grupp av storregionala samarbeten, men det samarbetet är begränsat till att arbeta för att påskynda utbyggnaden av järnvägsinfrastruktur i norra och mellersta Sverige, och inte den typ av mer heltäckande samarbeten som Mälardalsrådet och Regionsamverkan Sydsverige innebär.
Denna genomgång handlar om samarbeten som har ett mer begränsat fokus på en viss sträcka. Ofta för ett specifikt trafikslag, men ibland lite bredare. Jag har hittat totalt 23 samarbeten över hela landet runt specifika objekt och sträckor. Runt 140 kommuner och alla regioner utom Region Stockholm, Region Uppsala och Region Gotland ingår i åtminstone något specifikt infrastruktursamarbete. Region Jönköping och Region Västernorrland är de regioner som ingår i flest samarbeten – fyra var. De kommuner som ingår i flest samarbeten är Borlänge och Falun, också fyra var.
Nedan följer en kort presentation av dem i bokstavsordning.
1. Baltic Link
Baltic Link-samarbetet omfattar riksväg 27, Kust till kustbanan Göteborg–Karlskrona/Kalmar och färjelinjen Karlskrona–Gdynia. Målsättningen är att Baltic Link ansluts till TEN-T-korridoren Östersjön–Adriatiska havet och att väg 27 ska ingå i det nationella stamvägnätet. De fem regionerna Region Blekinge, Region Kalmar län, Region Jönköpings län, Region Kronoberg och Västra Götalandsregionen samt 15 kommuner från Karlskrona till Borås ingår i samarbetet.
2. Bergslagsbanan
Bergslagsbanan är ett samarbete för att utveckla järnvägen som sträcker sig från Gävle via Storvik, Falun, Borlänge och Ludvika vidare mot Ställdalen där banan delas och fortsätter mot Frövi respektive Kil. Medlemmar är 14 kommuner från Gävle till Kil och Lindesberg. Inga regioner är medlemmar, men de deltar på tjänstemannanivå. Samarbetet ingår i Infram (se nedan).
3. Bergslagsdiagonalen
Bergslagsdiagonalen arbetar för att hela väg 50 ska ha en hög och jämn standard från Söderhamn till Mjölby med mötesfritt och 100 km/h som hastighet. 15 kommuner från Söderhamn till Mjölby ingår i samarbetet. Samarbetet ingår i Infram (se nedan).
4. Botniska korridoren
Botniska korridoren har fokus på ett antal järnvägssträckor. De som ingår i Botniska korridoren i Sverige enligt föreningen är: Godsstråket genom Bergslagen (Storvik–Mjölby), Nya Ostkustbanan (dubbelspår Gävle–Härnösand), Botniabanan/Ådalsbanan, Norrbotniabanan, Haparandabanan, Norra stambanan (Gävle/Storvik–Ånge/Bräcke), Stambanan genom övre Norrland (Bräcke–Luleå). Medlemmar är Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Jämtland-Härjedalen, Region Västernorrland, Region Gävleborg, Region Dalarna och Region Örebro. I arbetet medverkar även representanter för Norrbotniabanan och Nya Ostkustbanan samt EU-kontoren North Sweden och Central Sweden.
5. Dalabanans intressenter
Dalabanans intressenter arbetar för utveckling av banan och trafiken på denna för att på så sätt stärka attraktions- och konkurrenskraft hos kommuner, regioner och näringsliv utmed järnvägsstråket. 14 kommuner längs banan, från Mora till Uppsala, är medlemmar. Samarbetet ingår i Infram (se nedan).
6. Europakorridoren
Europakorridoren är en förening och ett aktiebolag som arbetar för att nya stambanor i södra Sverige ska byggas så snart som möjligt. Föreningen består av Region Jönköping, Region Kronoberg, Region Östergötland och Västra Götalandsregionen, ett 20-tal svenska kommuner, städerna Hamburg och Lübeck samt ett antal företag. Aktiebolaget ägs av de svenska intressenterna.
7. E22 AB
E22 AB arbetar för att E22 ska vara utbyggd till fyrfältsväg hela vägen från Trelleborg till Norrköping. Bolaget ägs av Sydsvenska handelskammaren, Region Skåne, Region Blekinge, Region Kalmar län och Region Östergötland.
8. HH2030-gruppen
HH2030-gruppen arbetar för en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. HH2030 hävdar att mer än 40 kommuner, organisationer och företag står bakom förslaget. De som anges på hemsidan är Region Hovedstaden, Danmark, Region Skåne, Helsingborgs stad, Helsingørs kommune samt ett antal näringslivsorganisationer.
9. Infram
Infram står för Infrastruktur för framtiden och är en samlad grupp för strategiska satsningar på väg- och järnvägsnätet i Bergslagsregionen. Infram består av samarbetena Bergslagsbanan, Bergslagsdiagonalen, Dalabanan och E16. Medlemskap i Infram bygger på medlemskap i något av dessa fyra infrastruktursamarbeten.
10. Jönköpingsbanegruppen
Jönköpingsbanegruppen (saknar webbplats) vill utveckla tågtrafiken på Jönköpingsbanan och på sikt få till en dubbelspårsutbyggnad. I gruppen ingår Region Jönköping, Skaraborgs kommunalförbund och sju kommuner längs banan.
11. Norrbotniabanegruppen
Norrbotniabanegruppen och Norrbotniabanan AB arbetar för att Norrbotniabanan ska byggas. Förutom Region Norrbotten och Region Västerbotten ingår också åtta kommuner och ett antal företag i samarbetet. Bolaget ägs av regionerna och kommunerna. Norrbotniabanan deltar i arbetet inom Botniska korriodren.
12. Nya ostkustbanan AB
Nya ostkustbanan ABs uppdrag är att påskynda utbyggnaden av dubbelspår mellan Gävle och Härnösand. Ägare är Region Gävleborg, Region Västernorrland och ett antal kommuner i de båda länen. Nya Ostkustbanan deltar i arbetet inom Botniska korriodren.
13. Oslo-Sthlm 2.55
Oslo-Sthlm 2.55 är ett aktiebolag som arbetar för att förkorta restiden mellan Oslo och Stockholm, öka möjligheten att pendla inom Mälardalen och knyta ihop Karlstad och Värmland med Mälardalen. Oslo-Sthlm 2.55 ägs av Region Värmland, Region Västmanland och Region Örebro län tillsammans med de största kommunerna i respektive region: Karlstad, Västerås och Örebro. Även Region Stockholm och Region Uppsala deltar i arbetet.
14. Ostlänken
Ostlänken, egentligen Nyköping–Östgötalänken AB, är ett aktiebolag som arbetar för att Ostlänken ska förverkligas på kortast möjlig tid. Ägare är Region Sörmland och fem kommuner från Södertälje till Norrköping. Region Östergötland och Linköpings kommun deltar också i arbetet.
15. Partnerskap Atlantbanan
Partnerskap Atlantbanan (saknar webbplats) verkar för utveckling av Norra Stambanan, Mittbanan (Sundsvall–Ånge, Bräcke–Storlien) och Meråkerbanan (Storlien–Trondheim) samt trafiken på dessa banor från Sundsvall och Stockholm till Trondheim i Norge. I samarbetet ingår förutom Region Gävleborg, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland och Trøndelag fylke i Norge ett drygt dussin svenska och norska kommuner.
16. Partnerskap E16
Partnerskap E16 vill utveckla tätorter och landsbygd längs E16-stråket bland annat genom mötesfri väg Borlänge-Djurås, förbifart Yttermalung och en ny gränslänk mellan Kongsvinger och Torsby. Nio svenska kommuner ingår i samarbetet som också är en del av Infram (se ovan).
17. Partnerskap Fjällvägen
Partnerskap Fjällvägen har som övergripande uppgift att verka för utveckling av vägarna 83 och 84 från Tönnebro vid hälsingekusten till norska gränsen i Funäsfjällen med visionen om 100 km/h. Fem kommuner och fyra destinationsbolag ingår i samarbetet.
18. Partnerskap Mittstråket
Partnerskap Mittstråket arbetar för utveckling av viktig infrastruktur i Mittstråket, framför allt Mittbanan och E14 samt viktiga noder för person- och godstransporter. I samarbetet ingår Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland samt sex berörda kommuner.
19. Samarbete för Bohusbanan
Samarbete för Bohusbanan (saknar webbplats) är ett samarbete mellan tio kommuner från Bohuslän och fem näringslivsorganisationer som arbetar för att utveckla Bohusbanan. De anser att den framtida utvecklingen av järnvägen från Göteborg mot Oslo bör ske i Bohuslän på Bohusbanan och inte längs Norge/Vänerbanan genom Dalsland.
20. Stambanan.com
Stambanan.com vill utveckla Södra stambanan. Samarbetet inkluderar de fem regionerna Region Skåne, Region Blekinge, Region Jönköpings län, Region Kronoberg och Region Kalmar län samt nästan 30 kommuner och Sydsvenska handelskammaren.
21. Transportkorridor Skagerrak
Transportkorridor Skagerrak vill bygga en 256 kilometer lång tågbana mellan Oslo och Göteborg i luften i stället för på marken. Banan är tänkt att gå från Ski söder om Oslo till Surte norr om Göteborg. Vid dessa två punkter ansluts den till redan befintlig järnväg utan tågbyte för resenären. Bakom samarbetet står fem svenska kommuner i Bohuslän och fem norska kommuner i Østfold.
22. Västra Stambanegruppen
Västra Stambanegruppen driver på för en utvecklad järnvägstrafik mellan Stockholm-Göteborg via Mälardalen och Skaraborg. De mest centrala åtgärderna är nytt dubbelspår Göteborg-Alingsås, uppgradering till 250 km/tim Alingsås-Hallsberg, åtgärder för långa tåg och högre godstågshastighet samt utveckling av kapaciteten Järna-Stockholm. I samarbetet ingår 15 kommuner, Skaraborgs kommunalförbund, samt ytterligare ett kommunalförbund. Vilket det är framgår dock inte av samarbetets webbplats.
23. Öresundsmetron
Öresundsmetron syftar till att få till stånd en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn. I samarbetet ingår Malmö stad och Københavns Kommune.
Saknar du något samarbete?
Är det något som inte längre är aktuellt?
Tipsa mig!
Jag som skriver Uppspårat – om kollektivtrafik och infrastruktur heter Johan Örjes och har en bakgrund som regionråd med ansvar för kollektivtrafik och infrastruktur i Region Uppsala. Idag arbetar jag med inspiration, utbildning och rådgivning kring kollektivtrafik- och infrastrukturfrågor.
Besök gärna min webbplats: orjes.se
Kontakt:
E-post: johan.orjes@orjes.se Telefon:070-611 52 51
En beskrivning av detta finns i: Carlsson, Magnus (2001) Det regionala särintresset och staten – En studie av beslutsprocesserna kring Mälarbanan och Svealandsbanan 1983–1992.